Kestävästi partiossa Yleinen Partio-ohjelma

Lippukuntien kasvisruokakursseilla tutustutaan uusiin makuihin

Useissa lippukunnissa järjestetään kasvisruokakursseja. Mitä sellaisen järjestäminen vaatii ja mitä kannattaa ottaa huomioon? Lue kolmen lippukunnan vinkit ja lähde lippukuntasi kanssa herkulliselle seikkailulle.

Johtajisto kisaili leikkimielisesti Amazing Vege Racessa

Liedon Eränkävijöiden Amazing Vege Race -virkistysviikonlopussa lippukunnan johtajisto pääsi mittelemään taidoistaan kasvisruokien valmistamissa. Ruokaa tehtiin niin sisällä keittiössä kuin ulkona retkikeittimillä ja nuotiollakin.

Kilpailun ensimmäisessä osassa tiimiläiset osallistuivat kokkisotaan, jonka raaka-aineet arvottiin joukkueille.

Seuraavissa kilpailun vaiheissa johtajisto pääsi testaamaan osaamistaan vegetietovisassa sekä tofun paistamisessa. Viikonlopun aikana opeteltiin myös vegeburgereiden ja butter tofun valmistusta sekä valmistettiin nuotiolla vegaanisia tikkupullia.

”Halusimme rikkoa kasvisruokaan liittyviä myyttejä ja luoda uutta innostumista lippukunnan ruuanlaittoon. Parhaimman palautteen saimme retken lopuksi, kun loppureflektiossa moni osallistuja kertoi, kuinka aikoo ottaa kasvisruuan suuremmaksi osaksi arkeaan ja saaneensa retkellä paljon aivan uusia oivalluksia”, kertoo kilpailun toinen järjestäjä Anna Pikala. 

Pöytä ja ämpreitä.
Kokkaukseen käytettävät proteiinit ja hiilihydraatit olivat piilotettuina ämpäreiden alle. Kuva: Saana Pikala

Uusien reseptien lisäksi moni osallistuja sai kotiinviemisiksi myös palkinnon. Kilpailun palkinnot olivat kokkauksesta ylijääneitä raaka-aineita. Yhdet saivat mukaansa butter tofun valmistukseen tarvittavat raaka-aineet ja toiset juurisellerin.

Partiolaisia kokkaamassa ulkona talvella.
Kuka paistaa trangialla täydelliset tofut? Tofun pinnan tulee olla rapea, mutta sisuksen pehmoinen. Kuva: Saana Pikala

”Toivomme, että lippukuntamme johtajistolle jäi viikonlopusta käteen paljon helppoja reseptejä ja osaamista, jota he voivat jatkossa hyödyntää omien ryhmiensä kanssa”, kommentoi kilpailun toinen järjestäjä Saana Pikala.

Liedon Eränkävijät ovat kirjoittaneet myös oman kasvisruokakirjan.

Lataa kasvisruokakirja tästä käyttöösi (pdf)

Rentoa ja luovaa kokkailua nuorten kanssa

Vuoren Valppaat kokosi joukon nuoria viikonlopuksi kokeilemaan kasvisruokareseptejä. Ryhmälle jaettiin lista erilaisia reseptejä, joista he saivat valita mieleisensä. Sen jälkeen lähdettiin yhdessä kauppaan etsimään oikeat ainesosat.

Ensimmäisten päivien kokkailussa syntyi tofuskagenia, itsetehtyä seitania sekä käärijälättyjä.

Pinaattilätty.
Kurssitiimin slogan oli ”vain vihreitä ruokavalintoja!”. Kuvassa on käärijälätty eli pinaattilettu, jonka ohella syötiin piña colada -rahkaa. Kuva: Jussi Tiihonen

Kolmannen päivän teema oli hävikkiruoka. Edellisen päivän ylijäämistä sekä lippukunnan kuiva-ainekaapin aineksista keksittiin uusia reseptejä. Tällä kertaa nuoret loihtivat esimerkiksi intialaista pakoraa sekä tacoja vegetäytteillä.

”Hävikkiruuan hyödyntäminen kannattaa ottaa mukaan osaksi kurssin ohjelmaa. Kun aluksi lähdetään liikkeelle uusien reseptien opettelussa, voi loppuun ottaa mukaan luovempaa hävikkiruokien suunnittelua. Samalla voidaan minimoida kurssista jäänyt hävikki”, kommentoi kurssin järjestänyt Jussi Tiihonen.

Mitä nuorena maistaa, se vanhana maistuu

Jaakon Samoojien vuoden 2023 yhtenä painotuksena oli kehittää kasvisruokailua lippukunnassa. Syksyllä kaikkien ikäluokkien koloilloissa ja retkillä tutustuttiin kasviruokaresepteihin ja erilaisiin proteiinilähteisiin.

Tarkoitus on, että jatkossakin joka toinen lämmin ateria valmistetaan kasviksista.

Samoojat valmistivat tofupastaa, kaurapohjaista italianpataa, linssikeittoa sekä tortillatäytettä jauhismurusta ja pavuista. Lisäksi lippukunnan syysretkellä herkuteltiin vihiksillä eli kasvispiirakoilla ja kokeiltiin ennakkoluulottomasti ravintohiivahiutaleiden käyttöä.

”Emme korostaneet kokeiltavan ruoan olevan kasvisruokaa, vaan ainoastaan normaalia ruokaa, johon ei tällä kertaa tullut lihaa. Tyypillistä ”en mä syö kasvisruokaa” -vastustusta ei kuulunutkaan oikeastaan ollenkaan. Voimme suositella lippukunnille rohkeaa otetta ja yrittämistä lihattoman ruoan kanssa. Ei kannata yrittää suoraan korvata lihaa, vaan tehdä sellaista ruokaa, jota kasvipohjaisista ravinteista saa luontevasti valmistettua”, korostaa Olli Koskela Jaakon Samoojista.

Jaakon Samoojat ovat koonneet käyttämänsä kasviruokareseptit verkkosivujensa vinkkipankkiin. Voit tutustua niihin täältä.

Kolme partiolaista syömässä ulkona.
Ulkona valmistettu ruoka maistuu hyvältä. Kuva: Olli Koskela

Näin järjestät kasvisruokakurssin lippukunnassasi

  1. Valitse kohderyhmä. Ketkä hyötyisivät lippukunnassasi eniten kasvisruokakurssista? Haluisitko järjestää kurssin lippukunnan johtajistolle, muonittajille tai sudenpennuille?
  2. Valitse kurssille sopiva nimi. Lasten kanssa kurssin tärkein tehtävä voi olla tutustuttaa uusiin makuihin. Jos epäilet, että kasvisruoka tapahtuman nimessä herättää ennakkoluuloja, voit kutsua kurssia vain kokkauskurssiksi. Kurssin nimi voi olla myös hauska, kuten The Amazing Vege Race tai vegevelhokurssi.
  3. Etsi osallistujat. Muista mainostaa kurssia. Voit myös ottaa kurssin osaksi muuta lippukunnan toimintaa.
  4. Valitse herkulliset reseptit. Kerää kiinnostavia reseptejä, joita voisitte kokeilla yhdessä. Kasvisruokareseptejä löytyy esimerkiksi partiolaisten Vegeretki– ja Sinikellot kokkaa -blogeista, Jaakon Samoojien reseptipankista tai Liedon Eränkävijöiden kasvisruokakirjasta.
  5. Varaa tarpeeksi aikaa. Uuden kokeilu voi olla hidasta, joten ruuanlaittoon on hyvä varata
  6. Tarkista allergiat. Muista tarkistaa mahdolliset allergiat ja ruokarajoitteet osallistujilta. Näin varmistat, että kaikki voivat osallistua kurssille turvallisesti ja nauttia uusista herkuista.
  7. Vältä hävikkiä. Ota jäljelle jäävistä ruoka-aineista kokkaaminen osaksi kurssin ohjelmaa. Esimerkiksi partiolaisten Leftover Cookbook -keittokirjasta löytyy kiinnostavia ideoita kokeiltavaksi. Kurssilaisia kannattaa myös ohjeistaa ottamaa omat muovirasiat mukaan, jotta ruokaa on helppo jakaa kotiin vietäväksi.
  8. Laita reseptit jakoon. Kurssilla valmistetut reseptit kannattaa jakaa osallistujille kurssin lopuksi. WhatsApp-ryhmä voi olla toimiva tapa sekä jakaa reseptejä kurssin aikana että saada reseptit talteen jokaiselle kurssin jälkeen hyödynnettäväksi.
  9. Pelillistä ja palkitse. Yllätysraaka-aineet, kiireentuntu sekä tuomaristo tuovat jännitystä kurssiin. Sopiva palkinto onnistuneesta ruoanlaitoista voi olla esimerkki hauska kunnianimi tai ylimääräiseksi jääneet ruoka-aineet. Miten olisi parsapokaali tai porkkanamitali?
  10. Hae tarvittaessa rahallista tukea kurssin järjestämiseen. Kestävästi partiossa -apurahaa voi hakea kasvisruokakurssien järjestämiseen. Ehkä myös paikallinen yritys voisi olla kiinnostunut tukemaan kurssin järjestämistä?

Jos kurssin järjestäminen tuntuu vielä vaikealta, lähde ensin kouluttautumaan itse! Erilaisia kasvisruokakursseja järjestävät monet tahot. Esimerkiksi Hämeen Partiopiirin muonitusjaosto Täplä Catering on järjestänyt kasvisruokakursseja usean vuoden ajan.

Partion kasvisruokakurssien toteuttamista on tukenut energiayhtiö Ilmatar.